16/10/2017

Vandaag mijn bezwaarschrift binnengebracht betreffende de omgevingsvergunning van DE BROUWER BVBA op de Bredaseweg. Spijtig genoeg zijn er maar 17 bezwaarschriften binnengebracht. Hieronder mijn versie van bezwaarschrift:

 

Minderhout, 4 oktober 2017

 

Aan het College van Burgemeester en Schepenen

Vrijheid 149

2320 Hoogstraten

 

Betreft: bezwaarschrift voor de aanvraag van omgevingsvergunning door DE BROUWER BVBA, Bredaseweg 29, 2322 Minderhout betreffende de bijstelling van milieuvoorwaarden voor de inrichting gelegen Bredaseweg 29, 2322 Minderhout, rolnummer 20175 OMV_2017005427

Geachte Burgemeester, Geachte schepenen,

Kort omschreven gaat het hier over het verzoek van de exploitant om de 4° en 5° bijzondere voorwaarden, opgelegd in het besluit n° MLAV1-2012-0041 dd. 22/11/2012 van de deputatie te schrappen, meer bepaald: het plaatsen van een wassysteem zoals beschreven in de nota van de deskundige bij PRMER-0398 en het toepassen van snijmaïssillage als strooiselmateriaal in de stallen 2 tot en met 7.

In de milieuvergunning toegekend aan Gallina NV, nu DE BROUWER BVBA, kunnen we bij de bijzondere voorwaarden, naast de twee voorwaarden die De Brouwer BVBA nu wil laten schrappen, lezen dat deze eveneens moest voldoen aan het uitrusten van het ammoniakemissiearme stalsysteem P-6.4 op alle stallen.

Naar onze mening kan het onmogelijk zijn dat, wanneer men voldoet aan één van de drie opgelegde bijzondere voorwaarden, men zomaar de overige twee bijzondere voorwaarden kan laten vallen. Nochtans lezen we in addendum C1 dat de firma De Brouwer BVBA dit wenst omdat zij het afgelopen jaar (5 jaar na het opleggen van de bijzondere voorwaarden!) alle stallen heeft aangepast met het ammoniakemissiearme stalsysteem P-6.4.

In de nota van de deskundige bij PRMER-0398 dd. Juni 2011 staat genoteerd dat het gebruik van snijmaïssillage als strooiselmateriaal  een aanzienlijk lagere PM2.5-emissie en een lagere ammoniakemissie bewerkstelligt. Ook het gebruik van luchtwassystemen is één van de betere systemen om de uitstoot van fijnstof aanzienlijk te reduceren.

Volgens onderzoeken, onder meer door Harn et al. (2009) http://library.wur.nl/WebQuery/wurpubs/fulltext/8195  en Starmans et al. (2008) http://library.wur.nl/WebQuery/wurpubs/fulltext/55 wordt door het eerste een lagere ammoniakemissie van 49 % bekomen ten opzichte van het gebruik van houtkrullen en bij het tweede een verminderde uitstoot van zelfs 60 % voor fijnstof.

Wij verwijzen naar de studie “Schone lucht voor iedereen” gepubliceerd door het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/veehouderij/documenten/brochures/2011/08/02/schone-lucht-voor-iedereen  waaruit duidelijk blijkt dat :

  • Een waterluchtwasser heeft als rendement voor fijn stof 33 %
  • Een chemische luchtwasser heeft als rendement voor fijn stof van 35 %, daarnaast een rendement voor ammoniak van 70 % en geur van 45 %
  • Een biologische luchtwasser heeft als rendement voor fijn stof 60 tot 75 %, daarnaast een rendement voor ammoniak van 70 % en van geur van 45 %

 

  • Een warmtewisselaar heeft als rendement voor fijn stof tussen de 10 % en 20 % en geen rendement naar geur en ammoniakuitstoot.

Wij verwijzen eveneens naar een recente studie  uit 2015 door het Livestock Research Instituut uit Wageningen waarin deze het effect van snijmaïssillage als strooiselmateriaal in vleeskuikenstallen op de emissie van amoniak, geur en fijn stof het volgende concludeerde: het gebruik van snijmaïssillage geeft een gemiddelde ammoniakemissiereductie van 37 % en geeft een lagere geuremissie.

Deze resultaten zijn erg tegenstrijdig met wat de verzoeker in zijn aanvraag beweert in addendum Q1. Voor ons is het totaal onduidelijk  waarop de verzoeker zich baseert wanneer hij beweert dat het gebruik van de snijmaïssillage als strooiselmateriaal en het gebruik van het wassysteem geen bijdrage zou leveren aan het verminderen van fijn stof, ammoniak- en geuruitstoot op de omgeving.

In een schrijven van de Vlaamse Milieumaatschappij kunnen we over de grens- en advieswaarden betreffende fijnstof het volgende lezen: “Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er voor fijnstof geen veilige drempelwaarde waaronder geen nadelige effecten voor de gezondheid voorkomen. Minder fijnstof is dus altijd beter”. Meer info  betreffende de drempelwaarden opgesteld door het WGO kan geraadpleegd worden op: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs313/en/ . De Wereldgezondheidsorganisatie heeft niet voor niets voor PM10 en PM 2.5 advieswaarden opgesteld, die veel strenger zijn dan de Europese en dus ook de Belgische grenswaarden.

 In het internationale wetenschappelijke tijdschrift over longaandoeningen “Pneumonia” werd in 2016 een artikel gepubliceerd naar aanleiding van het onderzoek uitgevoerd door Lidwien Smit en haar collega's van het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) en het UMC Utrecht waaruit blijkt dat mensen die in de nabijheid van 1.5 km van een vleeskuikenbedrijf wonen 11 % meer longontstekingen hebben dan elders. We citeren letterlijk:  "We wisten al dat er in de omgeving van pluimveebedrijven een verhoogd risico was op longontsteking, maar wij hebben nu ook vastgesteld dat luchtvervuiling de meest voor de hand liggende oorzaak is van deze longontstekingen. Omwonenden blijken veel meer pneumokokken in hun keel te hebben, dat zijn bacteriën die een longontsteking kunnen veroorzaken. Zij hebben daardoor dus meer kans om ziek te worden." Het volledige wetenschappelijke onderzoek kan geraadpleegd worden op https://pneumonia.biomedcentral.com/articles/10.1186/s41479-017-0027-0 .

Het is dus onvoorstelbaar (en zelfs misdadig) dat DE BROUWER BVBA met als enig doel eigen winstbejag speelt met de gezondheid en het fysisch én psychisch welzijn van alle mensen in de naburige omgeving. Geurhinder heeft wel degelijk ook een effect op het psychisch welbevinden van de mensen! Wanneer we in een straal van 1.5 km kijken naar de omwonenden zijn dit veel meer mensen dan diegenen waar in de omgevingsvergunning naar verwezen wordt.

Wij verzoeken dan ook omwille van de gezondheid van de omwonenden in een straal van 1.5 km en omwille van de inperking van geurhinder voor iedereen die het bedrijf van DE BROUWER BVBA passeert, de bijzondere voorwaarden die terecht in het besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen werden opgenomen niet te schrappen.

Daarnaast verzoeken wij aan u als college van burgemeester en schepenen respect te vertonen voor de correcte naleving van de milieuvoorwaarden die in 2012 werden opgelegd en dus niet in te gaan op het verzoek van DE BROUWER BVBA om deze te schrappen.

Met de meeste hoogachting,

Jef en An Roos – Hereijgers

Mariaveld 12 c

2322 Minderhout

 

15/10/2017

Ik wens SAMEN in Antwerpen zeer veel succes met de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Je kan overal bedenkingen bij hebben, maar persoonlijk denk ik dat een bondgenootschap van progressieve partijen een goede zaak is om het rechtse bewind van NVA te kelderen.

 

11/10/2017

Volgens een artikel in De Standaard zijn zorg, armoede en verkeersveiligheid dé thema's die belangrijk zullen zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Lees hier het ganse artikel:

 

http://www.standaard.be/cnt/dmf20171008_03120452

09/10/2017

Net thuis van een weinig boeiende ocmw-raad met erg weinig belangrijke zaken op de agenda. 

Belangrijk is te vermelden dat er eindelijk werk gemaakt wordt van een referentiepersoon dementie voor het wzc Stedeakkers. Belofte werd gemaakt dat deze in de toekomst niet alleen voor het wzc zal werken, maar eveneens voor gans Hoogstraten ter beschikking zal zijn. Daarnaast werd eveneens de minimale levering via de aardgasbudgetmeter voor twee jaar goedgekeurd.